De kreative åndehuller

Image

Du sidder i et mødelokale sammen med dine kollegaer. Chefen har stillet opgaven: I skal finde på et nyt koncept! Du ser dig omkring. De andre ser lige så forvirrede ud, som du føler dig. Du er ved at miste modet, for du ved, at om to timer, skal i fremlægge idéen til det nye koncept. Og i er helt blanke.

Du kikker dig omkring. Det er det samme, gamle mødelokale, som i altid mødes i. Det er her i spiser rundstykker om fredagen og det er her i ser på Powerpoints og hører om salgstal. Du kender det ud og ind, og der er intet at hente her!

To timer senere er i nået frem til nogle nye idéer. Men du sidder tilbage med følelsen af, at det kunne i godt have gjort bedre, men hvordan…?

Skab kreative åndehuller

Jeg kommer rundt i mange virksomheder og jeg hører ofte denne historie. Problemet er ikke menneskene eller deres kreative evner. Problemet er måden, de har indrettet sig på.

For hvordan skal vi få nye idéer, når vi ikke får nye input?

Hvis vi omgiver os med det, vi plejer at omgive os med, hvordan skal vi så kunne tænke i nye baner?

Hvis vi kikker på det, vi plejer at kikke på, hvordan skal vi så se noget nyt?

Det gamle, kedelige mødelokale er yt! Vi må skabe kreative oaser i stedet for. For SÅ kan vi slippe vores medfødte kreativitet løs og få nye og bedre idéer. Hjernen skal stimuleres og der skal åbnes op for de kreative centre, førend vi kan tænke nyt.

Derfor skal mødelokaler indrettes til idéer og forandring.

Op og stå

Brug rummet, væggene, gulvene og vinduerne, når i holder møder. Sørg for at komme op og stå og få gang i blodomløbet. Invitér til at mødedeltagerne bevæger dig ved at dække væggene med whiteboards eller tavler, der kan skrives på. Sørg for, at der er papir, tape, markers og postits i rummet. Invitér deltagerne til at skrive og tegne stort – og til at være aktive i processen.

Det er også en rigtig god idé at skabe rammerne for leg. For når vi leger, bruger vi vores fantasi og dermed de områder af vores hjerner, som vi ikke så ofte er i kontakt med. Det giver grobund for de gode idéer.

Forstyr! Forstyr deltagerne i indretningen af mødelokalet. Sørg for, at der er noget at opleve. I stedet for kedelige, polerede møbler, så sørg for, at der er noget deltagerne kan sanse. Dufte, lyde og teksturer påvirker os i den grad og stimulerer vores hjerner. Uventede koblinger er mellem det, vi kan se, høre, smage, dufte og røre ved er med til at skabe nye koblinger i vores hoveder.

Tag på udflugt!

En anden mulighed er slet ikke at bruge mødelokaler til idéudvikling. Tag i stedet for på udflugt! Brug de nærmeste omgivelser til at arbejde i i stedet for. Det kan være en park, eller ude i skoven eller en lokal café, hvor i kan sidde og brainstorme over en kop kaffe. Når mennesker tages ud af deres normale kontekst sker der nemlig noget usædvanligt. Gruppedynamikken ændres og der skabes nye forbindelser og dermed nye idéer.

Og så er der skabt et kreativt åndehul!

Hvordan skaber i kreative åndehuller på din arbejdsplads? Del gerne jeres idéer og erfaringer i en kommentar herunder 🙂

One thought on “De kreative åndehuller

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s